• Berregs
  • NL
11 nov 2020

Me n’ebbe ’n nuuwe n’Òòg’eid

De 11-11 Gròòte Raad van de Stichting Vastenavend vieja tillevisie en kepjoeter, da’s vor eerst in 76 jare. ’t Wier ’n unieke Berrege-n’Op-Zoem-vergadering. Nie bij mekare mar wel sterrek verbonde mè mekare. Da gift ok leut en kracht. D’r mot ommers ’n Gròòtste Boer worre gekoze en veul, veul belangrijker, ’n nuuwe Prins!

 

De boere zitte bekant ammaal tuis in boerekiel mar vanaf ’n g’eim plek begon de Gròòte Raad. Naar gewòòne agendapunte was ‘t rap tijd vor de verkiezing van de Gròòtste Boer. Uit vier kandidate wier t’r gekoze vor ’n boer mette gròòtste flauwer pauwer. Mè d’n ongelòòflek diegietale tovenarij konde alle boere tuis latte zien wie dasse wilde n’ebbe. En da wier de kandidaat die mè d’alle liefde de gèèfste blomme tevoorschijn tòòverde, Joost Eykman! De Gròòtste Boer wil éél gèère ’t polletieke onkruid in deze stad wegsnoeie mar da kentie allééneg mè d’n vent die uit ’t goeie n’out is gesneje. Neve de Gròòtste Boer sting d’r kleurrijke gròòte blom die verrekes snel ontlook en netuurlek was ’t Dennis van Tilborg, dus ij is wir Steketee! Mè z’n leutege botte sabel slaat ’t sjaggerijn vor vier dage naar d’eeuwege tuingronde.

 

Eindelek was ’t dan zo wijd. De boere koze n’n nuuwe n`Òòg’eid. Naar ’n biezondere de Kale n’Eed wir op misteriejeuze wijze duidelek gemakt da t’r in d’n eeuwen’ouwe dienastie van Prinse van ’t Krabbegat ’n nuuwe loot om’òòg is gegroeid. Vanuit ’t Scheld kwam ’n nuuwe prins aangevare. IJ is ’t beste broeisel van rijke Berregse grond, ‘n òògvlieger mè zoveul kleur en leut. Aan boord van z’n schip zat ok z’n Nar, Diemer van Wijk. De voorzitter, oud-prinse, de Gròòtste Boer en Steketee verwelkomme de nuuwe Prins van ’t Krabbegat, Prins Wannes d’n Derde! Naar datte voorzitter de keplete titel van Prins Wannes d’n Derde ad voorgeleze wier de Prins onderscheeje mè z’n prinselukke gouwe krab. ‘t Krabbegat et wir ’n nuuwe n`Òòg’eid! ’t Is ‘n vonkske leut in moeielukke tije da d’allééneg mar zal aanwakkere en ’t Krabbegat wir licht gift in de donkerte. Leve Vastenavend, leve n’onze nuuwe n`Òòg’eid, Prins Wannes d’n Derde!